آخرین مطالب

یادداشت:مهدیه امیری/ زیست زنان در مفهوم اقلیت

واژه ی اقلیت؛ دارای بار معنایی در مرکز نبودن و در حاشیه بودن، می باشد.

مهدیه امیری

زیست زنان در مفهوم اقلیت

 

 

 

 

 

۱- واژه ی اقلیت؛ دارای بار معنایی در مرکز نبودن و در حاشیه بودن، می باشد. زنان نیز به عنوان جنسیتی که همواره در برخی دولت ها در اقلیت است، قربانی خشونت ها و مردسالاری موجود در جوامع خود می شوند. اما "زنان اقلیت" جدای از تبعیض های جنسیتی، خشونت ها، عدم حضور در جامعه و... به طور کلی می توان گفت نادیده گرفته می شوند و هیچ گونه تشخص اجتماعی جهت حضور آنها در عرصه ی اجتماع وجود ندارد. این بی کارکردی اجتماعی آنها را به حاشیه رانده و خاموش کرده است. زنان در جوامع اقلیت به دلیل عقب ماندگی های اقتصادی، فرهنگی، پایبندی به سنت، نگاه های جنسیتی و.... همواره عقب رانده می شوند و هیچ گونه رشدی نداشته و یا دارای رشد بسیار اندک اقتصادی و فرهنگی می باشند. به عبارتی دیگر، زیست زنان در جوامعی که خود در اقلیت می باشند باعث گردیده آنها نیز همواره در حاشیه قرار گیرند و از رشد فرهنگی، اقتصادی و... کمتری برخوردار گردند.

۲- تحرک اجتماعی ساختاری در جوامع باعث می گردد که جامعه به سمت مدرنیته رو آورد و ساختار اجتماعی با نوآوری، رشد فرهنگی و اقتصادی به سطح بالاتر اجتماعی ارتقا یابد ولی متاسفانه در جوامع اقلیت، تحرک اجتماعی که باعث گردد انگیزه ای در افراد جامعه ایجاد شود و افراد از یک طبقه به طبقه ی بالاتر پیشرفت داشته باشند وجود ندارد و این بی انگیزگی اجتماعی سبب ماندن افراد در طبقه ی اجتماعی خود و یا حتا نزول در طبقه ای دیگر می شود و بالتبع آن زنان در این جوامع که دارای دیدگاه های سنتی و مردسالارانه ای می باشند همواره در مفهوم اقلیت خود باقی می مانند.

۳- در جوامع اقلیت، جامعه مدنی دارای ساختار طبقاتی سنتی بازدارنده، برخلاف ساختار جامعه مدنی طبقاتی کشورهای توسعه یافته است. در این جوامع دولت ها از حمایت زنان و مشارکت دادن آنها در عرصه های اجتماعی امتناع می ورزند و با تاکید بر سنت از حضور مدرنیته به دور است. در چنین جوامعی زنان از تبعیضات زیادی در تمامی عرصه ها برخوردار می باشند و نقش و حضورسازمان های مردم نهاد بالتیع آن نیزکمرنگ است. در این جوامع با فعال نمودن سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه ی زنان می توان زنان را نسبت به حقوق ابتدایی خود که همانا حضور در عرصه ی اجتماع، سواد، تشخص اجتماعی و... واقف نمود و به نوعی امنیت اجتماعی و افزایش فرهنگ و توانمند سازی را در گروهی از جوامع اقلیت که همانا زنان اقلیت می باشند، افزایش داد.