آخرین مطالب

«جهش تولید» در دل نخلستان/ حصیر بوشهر آن سوی مرزها+تصاویر

امینه شمسی فارغ التحصیل رشته کارشناسی معماری از دانشگاه بوشهر، حدوداً 5 سال هست که وارد عرصه کارآفرینی بانوان شده است. در ابتدای سال 94 برای مدت کوتاهی از شهر آبپخش مهاجرت و ساکن جزیره کیش شد و اولین تلنگر کارآفرینی در حوزه پوشاک به ایشان زده شد.


کورش امینی:امینه شمسی فارغ التحصیل رشته کارشناسی معماری از دانشگاه بوشهر، حدوداً 5 سال هست که وارد عرصه کارآفرینی بانوان شده است. در ابتدای سال 94 برای مدت کوتاهی از شهر آبپخش مهاجرت و ساکن جزیره کیش شد. موردی که در جزیره نظرش را جذب کرد و اولین تلنگر کارآفرینی در حوزه پوشاک به ایشان زده شد دلیلش واردات بی‌رویه پوشاک بود. این در حالی بود که در ایران تولید کنندگان پوشاک قابل توجهی در کشور داریم. برای مشورت با پدر و همسرش تماس گرفت و در نهایت برای انجام این پروژه به استان خود بوشهر و شهر آبپخش برگشت.

سرآغاز فعالیت

در ابتدای امر سه نفر از افراد را در سه ماهه آخر سال 94 دور هم جمع کرد و با سرمایه  خود و بدون هیچ پشتوانه مالی با هدف ایجاد اشتغال برای بانوان شهر آبپخش  شروع به کار کرد. بعد از آن تصمیم به ارتقاء و توسعه این کسب و کار گرفت و با درآمد اندکی که از کار داشت در ابتدای سال 95 تصمیم به احداث کارگاه تولیدی پوشاک در شهر آبپخش نمود.

با تحقیقات میدانی در شهر آبپخش یکی از شهرهای استان بوشهر به تعدادی از بانوان خاص مشاوره شغلی در این زمینه ارائه داد و برای مدت چهار تا 6 ماه آموزش رایگان در کارگاه گذاشت در نهایت از افراد آموزش دیده تعدادی در خود محیط کارگاه و تعدادی در منزل مشغول به فعالیت شدند.

بعد از اینکه تولیدی کارگاه به پتانسیلی که می‌خواست رسید به اتفاق همکارش آقای عباس پی‌خسته وارد حوزه‌ی صنایع دستی شد و از آنجایی که یکی از جاذبه‌های هنری شهر آبپخش صنایع دستی از میعانات درخت نخل هست و از جمله آن‌ها می‌توان به حصیربافی و کپوبافی اشاره نمود. بدلیل هدفش که ایجاد اشتغال برای بانوان بود پا در عرصه‌ حصیربافی گذاشت.

این کارآفرین مجدداً روند قبل از طریق تحقیقات میدانی افرادی که کار می‌کردند را شناسایی کرد و آموزشهای تکمیلی را به بافندگان ارائه داد. با تزریق تکنولوژی به دانش و هنر بافندگان تولیدات را با طرح‌ها و رنگ جدید ارتقا و توسعه داد.

بین اللملی شدن حصیر بوشهر 

او بازار را شناسایی کرد و به سابقه داران در این زمینه نشان داد که می‌تواند از این هنر درآمد خوبی کسب کند و این باعث بوجود آمدن چالش بزرگ بین صنعتگران عرصه بافندگی حصیر در استان بوشهر شد و همگی به این نتیجه رسیدند که می‌توانند حصیر استان بوشهر را به دنیا معرفی کنند در حدی که حصیر استان بوشهر را علاوه بر حضور در نمایشگاههای بین المللی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر کرد.    

 لطفاً خودتان را معرفی کنید و در خصوص طرح‌های خود توضیحاتی ارائه کنید؟

آمینه شمسی هستم ۳۲ ساله متولد شهر آب پخش حدوداً سه طرح شغل را اشتغال‌زایی کردم و از سال ۹۴ تولیدی پوشاک، سال ۹۶ کارگاه صنایع دستی حصیر بافی و سال ۹۷ که در پایان اسفند ماه افتتاح گردید، اقامتگاه بوم گردی در روستای چم درواهی از توابع شهرستان آب پخش بود.

من کار تولیدی پوشاک را در دیماه ۹۴ با سرمایه ۵۰۰ هزار تومان با دو نیروی کار شروع کردم ولی در حال حاضر ۱۲ نفر به صورت مستقیم ۱۸ نفر به صورت مشاغل خانگی و ۱۰ نفر به طور غیر مستقیم اشتغال دارند. خیلی از شغل‌ها به صورت مشاغل خانگی است و بانوان در خانه دوخت می‌کنند و به کارگاه تحویل می‌دهند.

در حوزه پوشاک، کار مدیریت و بازاریابی را خودم به شخصه انجام می‌دهم و ارسال برای تهران، اصفهان، مشهد، شیراز، تبریز و بوشهر دارم. برای سفارش در استان بوشهر بصورت عمده برخی نهاد سفارش کار داده‌اند. در شاخه صنایع دستی که شامل حصیر بافی است حدود ۵۷ نفر بصورت مشاغل خانگی مشغول به کار هستند.

 چه دلیلی باعث شده این ایده به فکر شما رسید که به این کار علاقمند شدید؟

به دلیل مهاجرت به جزیره کیش موردی که در جزیره نظرم را جذب کرد و اولین تلنگر کار آفرینی در حوزه پوشاک شد دلیلش واردات بی رویه پوشاک بود در حالی که ایران خود از  تولید کنندگان پوشاک است.

چه تعداد از بانوان شهر آبپخش پیش شما مشغول به اشتغال هستند و به استقلال مالی رسیده‌اند؟ 

در حوزه پوشاک ۱۲ به صورت مستقیم ۱۸ نفر به صورت مشاغل خانگی و ۱۰ نفر به صورت غیر مستقیم مشغول به اشتغال هستند. در حوزه صنایع دستی حدود ۵۷ نفر به صورت مشاغل خانگی مشغول به کار هستند.

 آیا نهادی و ارگانی شما را مورد حمایت قرار داده است؟

تنها نگرانی من این هست که در منطقه خودمان هیچگونه حمایت و استقبالی نمی‌شویم در حالی که از استانهای دیگر مشتری‌های ثابت و زیادی داریم. در حوزه پوشاک در پنج زمینه فعالیت داریم که شامل ورزشی، بیمارستانی، ارگانی، مدارس، مزون و کارگاهی می‌شود.
ولی به دلیل شیوع بیماری کرونا و نبود سفارش تولید پوشاک ورزشی و بعضی موارد تعطیل است چون تیم‌های ورزشی همه تعطیل می‌باشند و سفارش نداریم.

 آیا بدحسابی سفارش دهندگان مشکلاتی را برای شما داشته است؟

بله، بدحسابی یک بیمارستان در استان بوشهر که باعث بیکاری چندین نفر از پرسنل ما شده و مجبور شدیم ادامه همکاری را قطع کنیم و همین کار باعث شد حدود ۷۰ نفر از بانوان روستای بنه‌عباس کارشان متوقف و بیکار شوند.

 در حال حاضر مشغول به چه کاری هستید؟

با توجه به نزدیک بودن شروع سال تحصیلی مدارس، در هنگام بازگشایی مدارس، دوخت فرم دانش آموزان را برعهده داریم.در بقیه فصول سال نیز کارهای ورزشی، سازمانی، ارگانی و همکاری با فروشگاه‌هایی از قبیل مانتو و تونیکهای زنانه، لباس‌های بچه گانه و پیراهنهای مردانه مشغول به فعالیت هستیم که در حال حاضر بدلیل شیوع بیماری این موارد بندرت سفارش داده می‌شود.

 از مشکلات تولید بگویید؟

برای تولید، گلایه نه تنها من بلکه خیلی از تولید کنندگان این است که ما عسلویه و جزیره خارگ را داریم که این همه شرکت‌های نفتی و فازها  دارد ولی متاسفانه سفارشات به استان‌های دیگر می‌دهند.

در سال رونق تولید و برای کارتان آیا دولت اعطای تسهیلات انجام داده است یا خیر و نقش دستگاه‌های دولتی و بانک‌ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 

بانک توسعه تعاون تسهیلاتی پیشنهاد دادند ولی به دلیل درصد بالای سود وام که 12 و 16 درصد بود از گرفتن تسهیلات انصراف دادیم و اگر تسهیلات قبول می‌کردیم باید ماهانه 10 میلیون بازپرداخت انجام می‌دادیم اگر من ماهانه 10 میلیون تومان درآمد داشتم، نیاز نداشتم 100 میلیون تومان وام  بدون تنفس و سود بالا  بگریم و به همین دلیل به دلیل سود بالا و زمان کمی که برای بازپرداخت شروع وجود دارد اقدام نکردم.

 در مورد اقامتگاه بومگردی توضیحاتی بدهید؟

اقامتگاه بوم گردی ما حدوداً طی ۴۵ روز ساخته شده است. از ۱۳ بهمن ماه ۹۷ شروع و در تاریخ ۲۸ اسفند افتتاح شد در مراسم افتتاحیه از استانداری بوشهر و فرمانداری دشتستان و شورای اسلامی و بخشداری دشتستان دعوت بعمل آمد و مراسم بسیارخوبی برگزار شد.

بعد از کمک به ارتقای حصیربافی با آقای عباس پی خسته تصمیم گرفتیم جاذبه‌های گردشگری شهر آبپخش را به دنیا معرفی کنیم و این موضوع باعث شد که اولین اقامتگاه بومگردی را در شهر آبپخش به نام «به نشین نگین سبز» احداث کنیم. اقامتگاه در دل نخلستان در روستای چم درواهی در حاشیه شهر آبپخش کنار رودخانه قرار گرفته است.

در حال حاضر این مجموعه به آقای عباس پی‌خسته واگذار شده است و دارای هشت اتاق و یک سالن کاملاً سنتی جهت شب نشینی‌ها با ظرفیت 40 نفر است.

این مکان در وسط متمرکزترین جنگل نخلستان ایران (از نظر وسعت) قرار گرفته و در حقیقت یک منطقه جنگلی از نوع درخت نخل است. این محل تا سواحل خلیج فارس تنها 50 کیلومتر فاصله دارد. از شمال به جزایر شمالی و جنوبی ختم می‌شود و با مرکز استان تنها 65 کیلومتر فاصله دارد. 

 در پایان چه توصیه‌ای به جوانان در زمینه کارآفرینی دارید؟

توصیه‌ای که در زمینه کارآفرینی به جوانان دارم این است که واقع بین باشند و هیچ چشم‌ داشتی به کمک مسؤولین نداشته باشند و فکر رفتن به عسلویه و جزیره خارک و پتروشیمی و شرکت گاز را از خود دور کنند.
واقعاً با کمترین سرمایه می‌توانند کاری راه اندازی کنند ولی نیاز به سختی کشیدن دارد و باید در این راه صبور بود و اینکه توقع نداشته باشند که در شش ماه اول درآمدی داشته باشند و بعد از آن همگی بستگی به این دارد که چه زحمات و سختی‌هایی را تحمل کرده‌اید تا بتوانید موفقیتی که می‌خواستید را کسب کنید وگرنه کار کردن در این شرایط اقتصادی نیز، سخت و محال نیست.